Waarom een website maken met WordPress?

19 oktober 2019 | Leestijd 6 minuten

WordPress is wereldwijd het grootste platform voor het maken van websites en meer dan 30% van alle websites draait op WordPress. Het biedt een gebruiksvriendelijk content management systeem, waarmee je zelf eenvoudig content kunt plaatsen of wijzigen. En het biedt ook nog eens allerlei handige hulpmiddelen voor onder andere SEO. Genoeg redenen dus om meer over het platform te leren. (TL;DR klik hier)

WordPress.com en WordPress.org

De naam WordPress is wat verwarrend. Dat komt omdat Automattic, het bedrijf achter WordPress, twee platformen heeft:

  1. WordPress.com: dit is het “standaard” platform waarbij Automattic de hosting verzorgt. Je kunt kiezen uit een aantal thema’s en die aanpassen, maar wat je aan kunt passen is beperkt. Het voordeel van WordPress.com is dat het makkelijk is om te gebruiken en de hosting wordt verzorgd.
  2. WordPress.org: met dit platform kun je zelf helemaal het ontwerp van jouw website bepalen. Anders dan bij WordPress.com moet je hier wel zelf de hosting regelen.

Deze blog richt zich op WordPress.org en wordt voor het gemak vanaf hier WordPress genoemd.

Wat is WordPress?

WordPress is een gratis open-source content management systeem (CMS). Het is in veel talen beschikbaar en relatief eenvoudig om te gebruiken, maar dat zal niet voor iedereen gelden. WordPress biedt namelijk heel veel mogelijkheden en dat betekent dat je tijd moet investeren om het platform optimaal te benutten. Als je dat niet wilt, dan kun je beter iemand om hulp vragen of misschien toch naar WordPress.com kijken.

Ik ben zelf ooit met WordPress.com gestart, maar stapte vrij snel over naar WordPress.org omdat het veel meer mogelijkheden biedt. Een belangrijke reden was dat ik niet graag beperkt word in wat ik kan. Een andere reden is dat de content wordt opgeslagen in een database die van mij is. Het laatste is iets wat veel mensen nog wel eens vergeten. Als je bijvoorbeeld publiceert op social media, dan sta je de rechten over jouw content meestal af aan dat platform.

Open source

Een van de redenen om voor WordPress te kiezen is dat het open-source is en meer dan 30% van alle websites wereldwijd draait op WordPress. Daardoor is er een grote groep ontwikkelaars die kennis deels op websites als WordPress Codex en Stack Overflow. Als je tijdens het bouwen van een website tegen vragen aanloopt, dan open je enkel Google en grote kans dat je het antwoord bij de eerste resultaten vindt.

Je kunt een website bouwen zonder te programmeren

Je kunt al starten met WordPress zonder ooit één regel code te hebben geschreven. Al wordt het aanpassen van een website wel makkelijker als je de basis kent van HTML en CSS. WordPress maakt gebruik van thema’s en die fungeren als basis. Je kunt een ontwikkelaar vragen om een thema op maat te maken of je kiest een standaard thema. Er zijn veel goede gratis en betaalde thema’s binnen WordPress zelf of via bijvoorbeeld ThemeForest. Veel thema’s bieden opties om via een de user interface, zonder programmeren, de website aan te passen.

Maar als je echt uniek wilt zijn dan zou ik toch voor een maatwerk thema gaan. Als je dat wilt dan moet je wel opletten dat je, wanneer je het laat doen, een ontwikkelaar kiest die daadwerkelijk een thema voor jou maakt. Er zijn namelijk veel mensen en bedrijven die zeggen WordPress websites te ontwikkelen, maar die in de praktijk zelf een standaard thema kopen en die voor jou inrichten.

Functies, PHP en Javascript

Een groot deel van de websites maakt gebruik van PHP en JavaScript. En dat geldt ook voor WordPress. Met PHP en JavaSript bouw je de basis van een website en kun je extra functies toevoegen. Als je dat nog nooit hebt gedaan dan lijkt dat lastig, maar er is veel materiaal online beschikbaar om van te leren of code die je letterlijk kunt kopiëren. En als je dat niet wilt leren dan kun je dat ook laten doen, maar vaak zijn er ook plugins waar je mee uit de voeten kunt.

Met plugins voeg je extra opties toe

Heb je dus geen idee waar je moet beginnen met die extra functionaliteiten en met JavaScript dan bieden plugins een mooie uitkomst. Plugins zijn kleine stukjes software die je met een paar klikken kunt installeren op jouw website en die extra functies toevoegen.

Er zijn veel gratis en betaalde plugins beschikbaar voor WordPress, maar dat betekent niet dat je er ook veel moet gebruiken. Met het toevoegen van plugins voeg je ook meer code toe en meer code zal de website zwaarder maken. Dit is iets wat je niet wilt, want een zwaardere website duurt langer om te laden en dat is slecht voor zowel bezoekers als voor SEO. Beperk daarom het aantal plugins en zorg dat het kwalitatief goede plugins zijn. Een vertaal plugin als WPML kan bijvoorbeeld zorgen dat een website onwerkbaar traag wordt.

SEO en Google

SEO, Search Engine Optimalization, veel werk als je het goed wilt doen. Zeker als je wilt dat Google bezoekers naar jouw website stuurt. Het is meer dan het plaatsen van de juiste zoekwoorden in teksten. Denk aan snelheid en de toegankelijkheid voor gebruikers. Google kijkt bijvoorbeeld hoe snel de website laadt, of de gebruikte kleuren genoeg contrast bieden en of de website ook goed op mobiel werkt.

WordPress ondersteunt SEO uitstekend. Het biedt geoptimaliseerde URL’s en bijvoorbeeld plugins die de snelheid van de website verbeteren of algemene SEO plugins zoals Yoast.

De toekomst van WordPress

WordPress is aan het veranderen. De meest in het oog springende verandering bij het gebruik is de relatief nieuwe Gutenberg update waarbij de eerste stappen zijn gezet om WordPress een meer native visual builder te geven. Het idee is dat je een pagina kunt bouwen door het slepen van blokken voor bijvoorbeeld teksten en foto’s. Dat is een mooi idee en er zijn al veel visual builders voor websites, maar het is verre van af. Platformen als Squarespace en Webflow zijn verder op dit punt.

Wanneer WordPress daadwerkelijk meer een visual builder wordt, dan zal dat ook effect hebben op de thema’s die je gebruikt. En vooral op de ontwikkelaars van thema’s, omdat de manier hoe je het platform dan gebruikt anders is. De tijd zal leren hoe dit gaat uitpakken.

Waarom WordPress?

Deze blog geeft een lang antwoord op de de vraag waarom je voor WordPress kiest. Het korte antwoord is dat je WordPress kiest vanwege de hoge mate van flexibiliteit en de grote community die je kan helpen bij vragen. Daardoor is starten zelfs voor niet professionals vrij eenvoudig en als je het even niet weet dan vind je het antwoord makkelijk online.