Statische websites: veel beter wordt het niet

9 juni 2020 | Leestijd 3 minuten

Wil je een snelle website waar je mee scoort? Dan wil je misschien verder kijken dan de hippe builders van Squarespace, WIX of WordPress. Kijk eens naar de optie voor een old school website van puur HTML en CSS met een vleugje JavaScript. Waarom? Ze zijn van zichzelf veiliger en sneller, waardoor je beter scoort binnen Google.

Je zou het soms vergeten, maar je kunt en mag nog steeds statische websites bouwen. Veel mensen rennen tegenwoordig zonder nadenken naar WordPress (meer dan 30% van alle websites wereldwijd draait op WordPress) of andere platformen zoals Squarespace of Wix. Nu is er niets mis met WordPress en ik beveel het regelmatig aan, maar het is niet alleen maar halleluja. En soms heb je al die handige dingen, die ook nadelen hebben, niet nodig. Dus waarom gebruik je het dan? Ze zorgen namelijk voor een zwaardere en daarmee tragere website. En zowel Google als mensen houden niet van trage websites.

Statisch is sneller

Het woord statisch wekt de indruk dat iets niet beweegt en bij een statische website klopt dat. De opzet is eenvoudiger en daardoor is een statische website vaak van zichzelf al sneller dan een WordPress website. Waarom? Stel je hebt een website die uit slechts één pagina bestaat. Een statische website is dan opgebouwed met de volgende elementen:

  • index.html
  • style.css

In het geval van een WordPress website heb je:

  • index.php
  • header.php
  • footer.php
  • functions.php
  • page.php
  • style.css
  • en niet onbelangrijk een database

Een statische website is dus simpeler qua structuur en kan technisch gezien al bestaan uit een enkele HTML file. Die simpele structuur zorgt voor een standaard snellere website. En laten Google en andere zoekmachines nou net van snelle websites houden.

Je kunt het zo zien. Veel websites kunnen af met een statische website en toch kiest men vaak voor een website builder als Squarespace of WordPress. Waarom? Omdat het makkelijker lijkt. Bedenk alleen dat je dan misschien wel een vrachtwagen gebruikt voor het halen van een pak melk, terwijl je het prima met een fiets redt.

Het is veiliger en goedkoper

Statische websites hebben geen database en aparte inlogs. En met het oog op beveiliging geldt: hoe minder, hoe beter. Een statische website heeft geen database die anderen kunnen hacken.

Doordat een statische website eenvoudiger qua opzet is en geen updates heeft zoals WordPress, vraagt het ook minder onderhoud en dat leidt tot lagere kosten. Nu kun je stellen dat je minder makkelijk zelf iets aanpast bij een statische website en dat klopt, maar veel builders zijn ook niet zo simpel als ze op het eerste gezicht lijken. Bovendien passen de meeste klanten van mij niet elke maand of elk kwartaal hun website aan.

Bloggen

Wil je bloggen? Met een statische website heb je de optie om WordPress op een deel van de website te installeren. In dat geval combineer je het beste van beide werelden, want WordPress vind ik nog steeds een van de beste platformen voor puur bloggen. Zelf gebruik ik deze constructie ook voor mijn persoonlijke website.

Er zijn websites waarbij WordPress beter past dan een statische website. Het is alleen misschien beter om dat niet als vertrekpunt te nemen. Start gewoon simpel en kijk wat nodig is.