Edge Chromium: er is geen excuus meer voor Internet Explorer

13 januari 2020 | Leestijd 3 minuten

Al jaren wil ik het van de daken schreeuwen, en eigenlijk doe ik dat ook, en Microsoft geeft je met de nieuwe Edge nu een laatste reden om te stoppen met Internet Explorer. Ze raden het gebruik van Internet Explorer zelf al langere tijd af en de laatste jaren worden er ook geen nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Zo ondersteunt het functies als CSS Grid en CSS Custom Properties niet of via een omweg. Maar met Edge Chromium, niet te verwarren met de Edge die uitgebracht is met Windows 10, heeft Microsoft eindelijk een browser die tot de top behoort.

De achtergrond van Microsoft Edge

Met de lancering van Windows 10 bracht Microsoft ook een nieuwe browser, Edge, uit. Internet Explorer werd ook meegeleverd met Windows 10, maar Microsoft hoopte dat mensen massaal over zouden stappen naar Microsoft Edge. Ook gebruikers van Chrome. Dat is dus niet gebeurd. Daar waren verschillende redenen voor, die voor hier niet belangrijk zijn, en Microsoft zag in dat ze een achterhoede gevecht aan het voeren waren. Het werd dus tijd voor iets nieuws en beters.

Wat is Edge Chromium

De versie van Microsoft Edge die met Windows 10 werd gelanceerd bracht dus niet het succes waar Microsoft op hoopte en maakte geen kans tegen de dominantie van Google Chrome. De motor achter Chrome is Chromium en open source. En laat Microsoft de afgelopen jaren open source nou juist hebben omard. Dit heeft zich geuit in de overname van Github, je installeert tegenwoordig Linux als subsysteem op je Windows PC en Microsoft is een de grootste ontwikkelaars op het gebied van open source geworden.

Microsoft heeft voor haar nieuwe browser dan ook gekozen voor het gebruik van Chromium als basis in plaats van zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Een slimme keuze. Hierdoor hebben zij in relatief korte tijd een nieuwe browser ontwikkeld die direct mee kan spelen in de top.

Waarom Edge Chromium gebruiken

De achterongrond van Microsoft Edge zal de meeste gebruikers niet veel interesseren. Die gaat het vooral om het gebruik. Je moet het zelf ervaren, maar hier volgen een aantal redenen waarom je Edge Chromium als gebruiker moet proberen:

  • Je hebt meer controle over privacy instellingen dan bij Chrome. En kom niet met het verhaal dat je niets te verbergen hebt, want dat moet je deze blog van Paul Jarvis over privacy nodig lezen.
  • Alle Chrome extensies zijn beschikbaar voor Microsoft Edge.
  • Edge Chromium is beschikbaar op Windows, macOS, iOS, iPadOS en Android. En straks ook op Linux. Je hebt dus één browser voor alle devices. Hoe fijn is dat!
  • Alle moderne webtechnieken, zoals CSS Grid en Custom Properties, worden onderteund. Net als in Chrome en Firefox.
  • Microsoft Edge ondersteunt Progressive Web Apps (PWA) en daardoor installeer je websites en web apps alsof het apps zijn.
  • Het uiterlijk is overzichtelijk en mischien wel het beste van alle browsers op dit moment.
  • Microsoft zal de komende jaren waarschijnlijk veel investeren in Edge Chromium en daar profiteer je als gebruiker van.

En misschien dat je denkt, die browser is nieuw dus ik wacht eerst tot de kinderziektes verholpen zijn. Dat is niet nodig. Edge Chromium is al sinds de zomer van 2019 beschikbaar als test voor het publiek en vanaf dag één is het bijzonder stabiel geweest. Dus stop vandaag nog met Internet Explorer (en eigenlijk ook met Chrome) en start met Microsoft Edge Chromium! Je kunt het hier downloaden.