Gratis website hosting: zo regel je het

22 juni 2020 | Leestijd 3 minuten

Wat is er mooier dan snelle website hosting? Snelle website hosting die gratis en dat bestaat. Je host een website namelijk gratis bij GitHub. Ik heb het dan niet over een WordPress website, maar wel over statische websites. (Je leest hier wat de voordelen van statische websites zijn.) Er is overigens wel een optie voor het hosten van een WordPress website op GitHub, je moet dan alleen nog steeds ergens de database voor WordPress hosten en dan is het met zo makkelijk als je het allemaal op één plek doet.

GitHub is een platform waar web en software developers samenwerken en hun code delen. De eigenaar van GitHub is Microsoft. Voor wat wij doen volstaat de gratis variant van GitHub en ik loods je stap voor stap door het proces.

Stap 1: plaats de bestanden Github

Je begint met het aanmaken van een account op GitHub. GitHub werkt met repositories (repo) en dat zijn de projecten die je op GitHub plaatst. Hier plaats je de bestanden die bij het project horen. Wanneer je een simpele statische website hebt dan zijn dat bijvoorbeeld een HTML file en een CSS file. Vaak zie je bij een repository ook een readme file met een toelichting op het project.

Een repository op GitHub

Wanneer je de bestanden hebt geplaatst publiceer je de website. Dit doe je in de Settings tab. Daar scroll je naar de sectie GitHub Pages en bij Source selecteer je masterbranch (op termijn is de kans groot dat deze naam wijzigt in mainbranch). Het duurt meestal minder dan 30 seconden voor de website zichtbaar is. Je ziet binnen GitHub de URL waarop de website is gepubliceerd.

Schermafbeelding van de instellingen voor GitHub Pages

Stap 2: de website koppelen aan jouw domein

De website staat nu live maar is nog niet aan jouw eigen domein gekoppeld en dat is wel wat we willen. Als je nog geen domeinnaam bezit dan koop je die bij providers zoals Transip en Neostrada.

Wanneer je een domeinnaam hebt, koppel je hetin twee stappen aan de website op GitHub. Ga hiervoor terug naar de tab Settings op GitHub, scroll weer naar GitHub Pages en voer bij Custom Domain jouw domeinnaam in.

De tweede stap is het aanpassen van de DNS instellingen. Dit doe je bij de provider waar je het domeinnaam hebt gekocht. In mijn geval is dat Transip. Je maakt of past hier de A records (ook wel ALIAS of ANAME genoemd) met onderstaande IP adressen waardoor je de domeinnaam doorverwijst GitHub:

  • 185.199.108.153
  • 185.199.109.153
  • 185.199.110.153
  • 185.199.111.153

Deze IP adressen zijn voor iedereen gelijk en in de praktijk ziet het er op deze manier uit:

Schermafbeeldingen voor de DNS instellingen voor gratis webhosting op GitHub

In theorie duurt het maximaal een dag voordat de gewijzigde DNS instellingen zijn verwerkt. In de praktijk is het vaak minder dan een uur en zodra de wijziging is verwerkt staat jouw website live onder jouw eigen domeinnaam.

HTTPS en gratis website hosting

Er is nog één ding voordat we klaar zijn en dat is zorgen dat de website als secure (HTTPS) wordt gezien. Ga terug naar de tab Settings op GitHub, scroll weer naar GitHub Pages en selecteer Enforce HTTPS. Het kan een uur duren voor je de website onder jouw eigen domeinnaam als HTTPS ziet.

Als de website niet secure wordt gezien of als het helemaal niet werkt op het eigen domeinnaam, controleer dan bij de DNS instellingen of er nog andere A records staan en verwijder deze.

De website staat nu live met gratis website hosting. En het is ook nog eens snelle hosting. Normaal gesproken zeg ik altijd dat gratis niet bestaat, dit is de uitzondering. Hoe mooi kan het worden :).