Een alternatief voor Google Analytics en de privacy van de bezoeker

2 december 2019 | Leestijd 3 minuten

Een website bouwen is één, maar dat is pas het begin van een website. Je wilt namelijk weten of het ontwerp en de content bezoekers aanspreken en uitnodigen tot verder lezen of kopen. Vaak is Google Analytics de meest voor de hand liggende oplossing om dat te meten, maar er zijn alternatieven die bieden meer privacy.

Waarom analytics

De meest simpele oplossing voor het beschermen van de privacy van klanten en website bezoekers is door ze helemaal niet te volgen. Het nadeel is dat je dan ook geen idee hebt welke delen van de website bezoekers aanspreken of dat sommige onderdelen misschien helemaal niet werken. En je wilt wel weten of bezoekers bepaalde pagina’s links laten liggen of na een paar seconden weer verlaten. Zonder analytics mis je die inzichten voor het verbeteren van de website.

Tracking door Google

Google heeft een ontzettend goede zoekmachine en tal van andere producten zoals Google Docs waar ik als gebruiker blij van wordt. Het gebruik van deze producten is op het eerste gezicht gratis, net als bij Google Analatics. Dat gratis is alleen relatief, want je betaalt met data en die data wordt gebruikt om jou te volgen en het beïnvloeden van jouw gedrag. Door het gebruik van Google Analytics op een website verkoop je dus indirect de gegevens van jouw klanten aan Google terwijl je dat misschien niet wilt.

Amnesty international heeft onlangs een rapport uitgebracht over de macht van Facebook en Google en de manier waarop zij mensen volgen en ook sturen. Het is een uitgebreid rapport, maar de moeite waard van het lezen waard.

Alternatieven voor Google Analytics

Wil je niet dat data van jouw website door Google wordt gebruikt dan zijn er verschillende alternatieven voor Google Analytics waarbij je wel een analyse van jouw website kunt maken, maar zonder dat de bezoeker gevolgd wordt. Eén van deze alternatieven is Fathom. Zij verzamelen geen persoonlijke gegevens van bezoekers, maar leveren wel data die helpt bij het optimaliseren van websites. In deze blog leggen zij hoe zij werken.

Fathom Analytics is anders dan Google Analytics niet gratis. De prijs is afhankelijk het aantal page views en start bij $ 14 per maand. Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld AT Internet en Clicky. De laatste wordt gebruikt op deze website. Er is voldoende keuze en vaak kun je ook de historie van Google Analytics inlezen, zodat je niet opnieuw start met het verzamelen van gegevens. Eigenlijk is er dus geen reden om niet over te stappen als je om privacy geeft.